Ce este OCPP și de ce este important pentru viitorul vehiculelor electrice?

14.07.2021, 10:26

Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice sunt o tehnologie nouă. Astfel, proprietarii stațiilor de încărcare și șoferii vehiculelor electrice învață rapid diverse terminologii și concepte.

În ultimii ani producătorii stațiilor de încărcare și rețele de încărcare colaborează împreună pentru a oferi o modalitate mai simplă pentru furnizarea serviciilor de încărcare șoferilor de vehicule electrice. Aceste îmbunătățiri fac procesul de încărcare mai ușor și mai accesibil ca niciodată.

Cel mai recent standard din lumea de încărcare a vehiculelor electrice este OCPP.


Ce este OCPP?

OCPP se descifrează ca Open Charge Point Protocol. Mai simplu spus, este o rețea deschisă pentru stații de încărcare.

Până la OCPP rețelele de tarifare erau închise și nu permiteau proprietarilor stațiilor de încărcare să schimbe rețeaua de tarifare, dacă au nevoie de alte funcții sau prețuri. În loc de aceasta ei au trebuit să înlocuiască complet echipamentul (stația de încărcare) pentru a obține o altă rețea. Cu OCPP proprietarii stațiilor de încărcare pot fi siguri că la instalarea echipamentului se va lua în calcul viitoarele progrese tehnologice.

Care este diferența dintre OCPP 1.6 și OCPP 2.0.1?

OCPP 1.6, adoptat în 2015, include gestionării balansării încărcării. Balansarea încărcării este o caracteristică excelentă, deoarece permite conectarea mai multe stații de încărcare între ele în serie folosind un singur circuit. Stațiile de încărcare împart inteligent circuitul în funcție de numărul de vehicule electrice conectate. Balansarea încărcării este o modalitate excelentă de a reduce costurile de instalare, deoarece aveți nevoie doar de un circuit pentru 2-4 stații de încărcare.

OCPP 2.0.1, adoptat în 2020, include tot ceea ce este în OCPP 1.6, precum și multe altele. Noile caracteristici, cum ar fi procesarea îmbunătățită a tranzacțiilor și securitatea suplimentară, îmbunătățesc în continuare procesul de încărcare.

Cea mai importantă noutate este funcția Plug and Charge, care îmbunătățește semnificativ experiența de încărcare pentru șofer. Cu funcția Plug and Charge șoferii de mașini electrice se conectează pur și simplu pentru a începe încărcarea. Accesul și facturarea se efectuează fără probleme între încărcător și mașină. Datorită Plug and Charge nu este necesar să citiți datele cardului de credit, să citiți etichete RFID sau aplicații pe smartphone. De fapt, Tesla face acest lucru cu stațiile sale de încărcare de mai mulți ani.


 


Tesla Supercharger nu acceptă OCPP

Rețeaua extinsă Tesla Supercharger nu acceptă OCPP. Este considerată o rețea închisă.

Cu toate acestea, rețeaua Tesla Supercharger Network este încă standardul de aur al industriei. De fapt, începând cu februarie 2021 Tesla, cu desăvârșire, este cea mai populară rețea de încărcare rapidă cu curent continuu, reprezentând aproape 25% din piață. În plus, rețeaua Tesla Supercharger Network este cunoscută și pentru un număr mare de prize la fiecare stație. În medie stațiile Tesla Supercharger au 9,9 conectori la stație, în timp ce altele au 1,9 conectori la stație.

În plus, Tesla intenționează treptat să deschidă unele dintre Supercharger-urile sale pentru alți producători auto. Recent au apărut știri că Tesla va deschide două Supercharger cu protocol deschis în Norvegia și șase în Suedia. Cu toate acestea, Tesla (în prezent) nu este listată ca membru al Open Charge Alliance, care reglementează activitatea OCPP.

Precedentul articol Urmatorul articol