Google a fost amendat 100 de milioane de euro pentru că a refuzat să găzduiască o aplicație de căutare a stațiilor de încărcare a mașinilor electrice

14.05.2021, 13:34

Italia a amendat Google cu 100 de milioane de euro. Autoritatea antimonopol a găsit corporația vinovată de încălcarea Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene. Compania energetică Enel a lansat o aplicație pentru a căuta stații de încărcare pentru vehicule electrice, dar Google a refuzat să o plaseze în magazinul online Google Play, iar pe platforma Android Auto - Google Maps se ocupă de căutări, inclusiv a stațiilor de încărcare.

Instanța a constatat că astfel corporația abuzează de poziția sa dominantă pe piață: potrivit autorităților antimonopol italiene "Android" este instalat pe 75% din smartphone-urile din Italia. În plus, acțiunile ”Google” au fost evaluate ca un posibil obstacol în calea răspândirii vehiculelor electrice. Instanța a obligat compania totuși să ofere oamenilor acces la aplicație.

Decizia a fost comentată de grupul Enel:

Susținem decizia Serviciului Italian Antimonopol, care reprezintă un stimulent important pentru creșterea electromobilității în țară. Această decizie a fost luată într-un moment cheie pentru dezvoltarea întregului sector, care nu mai poate fi amânat. În conformitate cu decizia luată aplicația Enel X JuicePass și toți ceilalți dezvoltatori de aplicații pentru încărcarea mașinilor electrice vor beneficia de condiții egale cu aplicațiile Google. Acest lucru va încuraja inovarea și concurența între furnizorii de servicii mobile. Evident, toate acestea vor avea un impact pozitiv asupra utilizatorilor finali, care își vor putea satisface nevoile de încărcare a vehiculelor electrice prin obținerea accesului la o gamă mai largă de servicii și încărcarea pe deplin sigură a vehiculelor electrice cu caracteristici precum rezervarea stațiilor electrice și posibilitatea de lansarea sesiunii de încărcare direct de pe display.

Precedentul articol Urmatorul articol